Ετικέτες

, , , ,

7vwf2Ενώ τρίβει έντονα τα μάτια της, χασμουριέται, ξαπλώνει κάτω, τρίβεται και παραπατά…. αρνείται να κοιμηθεί! Τι έχει το παιδάκι μου?

Κι όμως είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση των μικρών μας που μας αγχώνει και πολλές φορές μας ανησυχεί. Τι αλήθεια να συμβαίνει και αρνούνται να πάρουν αυτό τον πολύτιμο υπνάκο ενώ το θέλουν τόσο πολύ?

Τα μικρά μας λοιπόν ανακαλύπτουν συνεχώς καινούργια πράγματα, καινούργιους κόσμους για τους οποίους είναι τόσο περίεργα και ενθουσιασμένα, που το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι να διακόψουν αυτές τις νέες εμπειρίες και να κοιμηθούν! Και φυσικά όσο μεγαλώνουν θα μειώνουν και τους ενδιάμεσους ύπνους.

Ήδη η μικρή μου έχει κόψει τον ενδιάμεσο πρωινό και κοιμάται μια και καλή το μεσημέρι. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και οι ανάγκες δεν είναι ίδιες

Επομένως η πρώτη και πιο χρήσιμη συμβουλή είναι να ακολουθούμε το μικράκι μας και να το βοηθάμε να αποκτά σταθερές συνήθειες ακόμα και στον ύπνο.

Μην ξεχνάμε ότι τα μικρά λατρεύουν την ρουτίνα τους, έτσι  μειώνεται η γκρίνια και αυξάνεται η ασφάλεια που αισθάνονται. Από την άλλη χρειάζεται ηρεμία και από εμάς, γιατί αν αγχωθούμε και εκνευριστούμε που δεν κοιμάται, το σίγουρο είναι ότι το μικρό μας θα το αντιληφθεί και θα έχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα!

Αυτό που κάνουμε είναι να ακολουθούμε, όσο γίνεται και  καθημερινά, τις ίδιες συνήθειες πριν τον ύπνο. Όταν θα εκνευριστεί λοιπόν προσπαθώ να την καθησυχάσω και να της εξηγήσω ότι είναι ώρα να ξεκουραστεί. Σε καμιά περίπτωση δεν θα την πιέσω να κοιμηθεί με το ζόρι αλλά θα την βοηθήσω να ακολουθήσει το πρόγραμμα με ηρεμία και ασφάλεια.

Έτσι λοιπόν το μεσημέρι, αφού φάει θα προσπαθήσω να «διαβάσω» τα σημάδια ύπνου που θα μου δείξει, να την αγκαλιάσω, να την χαϊδέψω και να την χαλαρώσω για να ετοιμαστεί για την ώρα του ύπνου. Η αλήθεια είναι ότι αναλόγως τον φροντιστή προσαρμόζουν και τις συνήθειες τους. Έτσι με μένα μπορεί να ηρεμήσει και να χαλαρώσει είτε θηλάζοντας, είτε με χάδια και αγκαλιές, ενώ με την κυρία που την φροντίζει της αρκεί να πάρει αγκαλιά το σκυλάκι της και να ξαπλώσει. Το βράδυ πάλι προσπαθούμε να μην παρεκκλίνουμε και πολύ της συνηθισμένης μας ώρας, για να μην έχει εκνευρισμό. Κάνουμε ένα ζεστό μπανάκι και αντίστοιχα ξεκινούμε την χαλαρωτική διαδικασία που θα την οδηγήσει με ηρεμία σε έναν χαλαρωτικό και ευεργετικό για αυτήν ύπνο …..

Advertisements