Ετικέτες

,

Baby led Weaning (ή αλλιώς γνωστό με τα αρχικά BLW) σημαίνει απογαλακτισμός – εισαγωγή στις στερεές τροφές- με πρωτοβουλία του μωρού. Αυτό σημαίνει ότι δεν βάζουμε τροφή στο στόμα του μωρού, ούτε το ταίζουμε με το κουτάλι. Αντιθέτως, το μωρό επιλέγει πόσο θα φάει από την τροφή που βάζουμε μπροστά του.

To baby led weaning δεν θεωρείται καλύτερος ή χειρότερος τρόπος σίτισης. Απλά είναι ένας διαφορετικός τρόπος. Κάποιοι το προτιμούν και κάποιοι όχι ή στην δική μας περίπτωση, το μωρό μας έδειξε τον δρόμο.

Η λογική είναι ότι βάζουμε ποικιλία θρεπτικών μη αλεσμένων τροφών μπροστά του και εκείνο διαλέγει τι και σε τι ποσότητα θέλει να φάει. Αν δεν αγγίξει κάποια από τις τροφές, δεν προσπαθούμε να το ταίσουμε με το ζόρι, απλά προσπαθούμε ξανά μία άλλη μέρα.

Κάποιες φορές το μωρό θα φάει πάρα πολύ  και κάποιες άλλες ελάχιστα, με την ίδια λογική που κι εμείς οι ενήλικες δεν έχουμε πάντα την ίδια όρεξη.Εξάλλου, το μωρό περνάει από τόσες πολλές αλλαγές , σωματικές και άλλες. Κάποιες φορές έχει ανάγκη από περισσότερη τροφή και άλλες είναι τόσο απορροφημένο από τα κατορθώματα του (μπουσούλημα , περπάτημα κλπ) που να μην έχει καθόλου διάθεση να ασχοληθεί με το φαγητό του. Εφόσον το μωρό ακολουθεί τις καμπύλες ανάπτυξής του, έχει ικανοποιητικές πάνες και είναι ευδιάθετο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η μετάβαση από το γάλα στις στερεές τροφές θα πρέπει να είναι μία ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία για τα μωρά. Οπότε είτε επιλέξει κανείς το baby led weaning ή τον παραδοσιακό τρόπο με τις κρέμες και την αλεσμένη τροφή, το παν είναι να νιώθουν καλά με αυτό τόσο οι γονείς όσο και τα μωρά!

baby-eating-1559787

Advertisements