Ετικέτες

, , , , ,

Δυστυχώς ήμουν μία από τις μητέρες που βίωσε τον αποχωρισμό από το μωράκι της τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Είχα μια πολύ όμορφη εγκυμοσύνη, με πολύ λίγα ενοχλητικά συμπτώματα, η οποία, όμως, έμελλε να τελειώσει πρόωρα στις 35+5 εβδομάδες κύησης, χωρίς κάποιο εμφανή λόγο. Ένα πρωί απλά έσπασαν τα νερά και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα στο μαιευτήριo. Μέσα σε λίγες ώρες γέννησα φυσιολογικά ένα υγιέστατο κοριτσάκι 2850 γραμμάρια και 50 πόντους. Μόλις γεννήθηκε την έβαλαν πάνω μου και παρά το ξάφνιασμα λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης, ένιωσα προς στιγμήν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Όμως η φωνή της γιατρού έδωσε απότομο τέλος στη μαγική στιγμή της πρώτης μας συνάντησης «θα πρέπει να μείνει προληπτικά για 24 ώρες στη μονάδα παρακολούθησης νεογνών» είπε κι έμεινα σαστισμένη, χωρίς να μπορώ να αρθρώσω λέξη. Εντάξει, σκέφτομαι, θα είναι μόνο για 24 ώρες και μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Όμως οι 24 ώρες πέρασαν και η αγκαλιά μου παρέμεινε άδεια..

Η μικρή μας έμεινε συνολικά 14 ημέρες στη μονάδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών διαπίστωσα δυστυχώς ότι οι γιατροί, οι νεογνολόγοι και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν έδιναν σημασία στην καλλιέργεια της σχέσης μεταξύ μητέρας και βρέφους. Όλα έπρεπε να λειτουργούν βάσει κανονισμών, βάσει ενός αυστηρού προγράμματος, που δεν άφηνε πολλά περιθώρια σωματικής επαφής με το μωρό και εκδήλωσης συναισθημάτων. Οι ώρες επισκεπτηρίου ήταν καθορισμένες και αυστηρές. Κατά τις σύντομες επισκέψεις, οι γονείς έπρεπε να στριμωχνόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, πάνω σε άβολες καρέκλες, για να ταΐσουμε τα μωρά μας, τα οποία μας έδιναν οι μαίες τυλιγμένα σφιχτά μέσα σε ένα άχαρο άσπρο σεντονάκι. Ακόμα και ο θηλασμός ήταν κάτι σχεδόν απαγορευμένο. Θυμάμαι ότι όταν ζητούσα να βάλω τη μικρή στο στήθος, μου απαντούσαν ότι ο θηλασμός θα εμπόδιζε την παρακολούθηση του προγράμματος σίτισης, βάσει του οποίου η μικρή έπρεπε να πίνει συγκεκριμένη ποσότητα γάλακτος, σε συγκεκριμένες ώρες. Πέρασε σχεδόν μία βδομάδα για να μου επιτρέψουν να θηλάσω για λίγα μόνο λεπτά.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί, αν μη τι άλλο, έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των ερευνών που υπάρχουν σήμερα και αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση που έχει η σωματική και συναισθηματική επαφή της μητέρας με το νεογέννητο. Η γνωστή «μέθοδος καγκουρό» (kangaroo care), όπου το μωρό τοποθετείται πάνω στο στέρνο της μητέρας του, ώστε να νιώθει τη ζεστασιά της και να ακούει τους χτύπους της καρδιάς της και τη φωνή της, έχει προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια ακόμα και σε πολύ πρόωρα μωρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει καταγραφεί μέχρι και μείωση των ποσοστών θνησιμότητας των πρόωρων μωρών, λόγω της χρήσης αυτής της μεθόδου. Οι έρευνες έχουν, επίσης, αποδείξει ότι τα μωρά που έρχονται σε άμεση σωματική επαφή με τη μητέρα τους προσαρμόζονται ευκολότερα στο περιβάλλον εκτός μήτρας, διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία τους, αναπνέουν και κοιμούνται καλύτερα, θηλάζουν ευκολότερα, παίρνουν γρηγορότερα βάρος, κλαίνε λιγότερο και παρουσιάζουν ταχύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη. Επιπλέον, η επαφή δέρμα-με-δέρμα ενισχύει το δέσιμο της μητέρας με το νεογέννητο και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης.

TobyAG_0017_WEB

Η «μέθοδος καγκουρό» στην πράξη

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των ερευνών, πολλές μονάδες νοσηλείας νεογνών στο εξωτερικό έχουν εγκαταλείψει την καθαρά ιατρική προσέγγιση και έχουν στρέψει την προσοχή τους στην οικογένεια. Σε αυτές τις μονάδες δίνεται έμφαση στην επαφή δέρμα-με-δέρμα της μητέρας με το νεογνό, οι ώρες επισκεπτηρίου των γονέων είναι αυξημένες και το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει την επαφή των γονέων με το παιδί. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί μονάδες οι οποίες προσφέρουν ειδικά «οικογενειακά δωμάτια» για τους γονείς με πρόωρα μωρά, στα οποία μπορούν να βρίσκονται κοντά στο μωρό τους μέρα και νύχτα. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου όλα τα μωρά βρίσκονται στον ίδιο χώρο, προσφέρονται ειδικά καθίσματα και κρεβάτια στους γονείς, ώστε να μπορούν να είναι κοντά στα μωρά τους και η διαμονή τους να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη

NICU-12-2013-1-int

«Οικογενειακό δωμάτιο» σε μονάδα νοσηλείας νεογνών στο εξωτερικό

Θεωρώ ότι αντίστοιχες αλλαγές πρέπει να γίνουν στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων νοσηλείας νεογνών στη χώρα μας. Ο αποχωρισμός της μάνας από το μωρό της μετά από τόσους μήνες συγκατοίκησης, όπου οι δύο καρδιές χτυπούσαν στο ίδιο σώμα, είναι μια εμπειρία τραυματική και για τους δύο. Γιατί πρέπει να γίνεται τραυματικότερη εξαιτίας των πρακτικών των μαιευτηρίων, της αδιάφορης ή ακόμα και εχθρικής αντιμετώπισης ορισμένων επαγγελματιών υγείας; Σε τελική ανάλυση αν θέλουν τα μαιευτήρια να αποκαλούνται «φιλικά προς τα βρέφη», όπως έχει γίνει πλέον της μόδας, θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στις πραγματικές ανάγκες του βρέφους αλλά και στην ουσιαστική στήριξη κάθε νέας οικογένειας.

Πηγές άρθρου:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3468719/

7 Reasons To Be Skin-To-Skin With Your Baby After Birth

Πηγές φωτογραφιών:  

Η προωρότητα με έπιασε στον ύπνο!

Toby’s Birth Story :: Denver Cesarean & NICU Photographer

http://www.hamiltonhealth.com/NICU

 

Advertisements