Ετικέτες

, , , ,

image

Σλούρπ!

Οι μέρες μεγάλωσαν, οι ζέστες ξεκίνησαν, καλοκαιράκι μύρισε! Αυτό σημαίνει ένα πράγμα μόνο.. Παγωτό! (Καλά και θάλασσα, βόλτες, διακοπές….)

Και τα μωράκια μας; Παγωτό; Λιπαρά; Ζάχαρη; Αγελαδινό γάλα; Έστω μια κουταλίτσα «για να μη ζηλεύει!», όπως θα πει η γιαγιά;

Κι όμως! Υπάρχουν ωραιότατες συνταγές για παγωτά χωρίς τα παραπάνω! Και είναι τόσο ωραίες που μάλλον θα γίνουν οικογενειακή συνήθεια!

Για τα παγωτάκια μας θα χρησιμοποιηθούν φρέσκα φρούτα εποχής και σαν γλυκαντική ύλη θα χρησιμοποιήσουμε την αγαπημένη μας μπανάνα.

Παγωτό μπανάνα

  • 2 μπανάνες μέτρια ώριμες
  • ξηρούς καρπούς της προτίμησής σας (πολύ καλά αλεσμένους)
  • Άρωμα βανίλιας (υγρό ή σπόρους από φυσική βανίλια)

Κόβουμε σε φέτες τη μπανάνα και στρώνουμε μια στρώση σ´ένα ταψάκι. Βάζουμε στην κατάψυξη για μία ώρα. Αφού παγώσουν, αλλά να μην σκληρύνουν τελείως, τις βάζουμε σε μπλέντερ και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και τη βανίλια, ανακατεύουμε λίγο, κι έτοιμο! Μπορούμε να το σερβίρουμε αμέσως ή να το ξαναβάλουμε για λίγο κατάψυξη να παγώσει κι άλλο.

Παγωτό φράουλα

  • 10 φράουλες
  • 1/4 κούπας γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
  • μισή μπανάνα για τη γλυκιά γεύση (μπορεί να αντικατασταθεί από μέλι αν πρόκειται για παιδιά άνω του έτους)

Πλένουμε σχολαστικά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη για 4 ώρες. Αφού καταψυχθούν, τις βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα καρύδας μέχρι να πετύχουμε την υφή που μας αρέσει. Προσθέτουμε τη μπανάνα ή το μέλι, ανακατεύουμε λίγο ακόμα κι έτοιμο! Και σ´αυτή τη συνταγή σερβίρουμε αν θέλουμε αμέσως ή το βάζουμε κατάψυξη για να παγώσει λίγο ακόμα.

Παγωτό Ροδάκινο

  • 2 ώριμα ροδάκινα
  • μισή μπανάνα
  • 1 κεσεδάκι πρόβειο γιαούρτι
  • 2 κουτ. γλ. λάδι καρύδας

Κόβουμε σε φέτες τη μπανάνα και στρώνουμε μια στρώση σ´ένα ταψάκι. Βάζουμε στην κατάψυξη για μία ώρα. Βάζουμε το γιαούρτι στην κατάψυξη για μισή ώρα. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα. Τα τοποθετούμε στο μπλέντερ μαζί με την μπανάνα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι καρύδας. Σερβίρεται αμέσως, γιατί το ροδάκινο μαυρίζει όσο περνάει η ώρα.

Γρανίτα καρπούζι

  • 1 κούπα χυμός από καρπούζι
  • Φορμάκια για γρανίτες

Βάζουμε το χυμό στα φορμάκια και καταψύχουμε. So simple!

Για τις μαμάδες που ακολουθούν τη μέθοδο baby lead weaning μπορούμε να κάνουμε παγωτομπουκιές που θα πιάνουν με τα χεράκια τους και θα τρώνε τα μωρά.

Παγωτομπουκιές:

  • 1 κούπα κομμένα ώριμα φρούτα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
  • ξηρούς καρπούς (πολύ καλά αλεσμένους)

Κόβουμε τα φρούτα σε λεπτές φέτες και τα βουτάμε σε πρόβειο γιαούρτι και σε πούδρα από ξηρούς καρπούς. Τα τοποθετούμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και καταψύχουμε για μια ώρα ή και λιγότερο. Θέλουμε να παγώσουν αλλά όχι να σκληρύνουν εντελώς. Αν τα φρούτα είναι πολύ σκληρά, τα παγώνουμε, τα αλέθουμε μαζί με 1/4 αβοκάντο και τα πλάθουμε μπαλάκια. Έπειτα τα βουτάμε στο γιαούρτι και στους ξηρούς καρπούς.

Extra tips:

  • δεν φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες από τα παραπάνω παγωτά «για να μείνει». Επειδή φτιάχνονται με φρέσκα φρούτα, μετά το άλεσμά τους πρέπει να καταναλώνονται άμεσα.
  • οι θηλάζουσες μπορούν να χρησιμοποιούν μητρικό γάλα αντί για γάλα καρύδας.
  • για παιδιά άνω του έτους μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μπανάνα με μέλι και για μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να προσθέσουμε κακάο, σταγόνες σοκολάτας, σπιτικά σιρόπια κλπ.
  • όπου χρησιμοποιείται πρόβειο γιαούρτι μπορείτε να βάλετε κατσικίσιο, προσωπικά το βρίσκω λίγο πιο ξυνό, ενώ το πρόβειο έχει πιο ήπια γεύση.

θυμηθείτε πως:

  • πρέπει να φτιάχνετε τις συνταγές ανάλογα με τις εισαγωγές των φρούτων που έχετε κάνει.
  • όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα όπως οι φράουλες, επειδή οι απόψεις διίστανται, καλό είναι να ρωτάτε για την εισαγωγή τους τον παιδίατρό σας.
  • προτιμάμε φρούτα εποχής πάντα, κι αν είναι δυνατόν βιολογικής καλλιέργειας.
  • δεν συνίσταται να δίνουμε σε μωρά κάτω των 8 μηνών παγωτό, ωστόσο, ειδικά αν έχει αρχίσει η οδοντοφυιία, οι γρανίτες μπορεί να ανακουφίσουν από τη φαγούρα των ούλων. Υπάρχουν και ειδικές μασητικές θήκες όπου μπορείτε να βάζετε το χυμό φρούτων για να το μασουλάει το μωρό. Ωστόσο, αν θέλετε να δώσετε παγωτό, αφήστε το λίγο να σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή μην παγώσετε πολύ τα φρούτα.
  • Όσο νόστιμο κι αν είναι μην το φάτε όλο! Είναι για το μωρό!!!

Καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι!

photo by http://www.dailymail.co.uk

Advertisements