Ετικέτες

, , , , , , , ,

 

0ea542b7aa229d28dda23d0ebcfcf4fd.jpg

Από τις ωραιότερες ίσως ασχολίες μιας μέλλουσας μανούλας είναι η προετοιμασία και διακόσμηση του βρεφικού δωματίου! Είναι μια διαδικασία ευχάριστη αλλά και χρονοβόρα και μιας και την πέρασα κι εγώ πρόσφατα, θα μοιραστώ μαζί σας όλες τις πολύτιμες πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει κανείς.

Αρχικά, μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ένα βρέφος κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του κοιμάται περί τις 16 ώρες, είτε αυτές είναι κατα τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Ως εκ τούτου, το περιβάλλον στο οποίο θα φιλοξενηθεί ερχόμενο στο σπίτι, θα πρέπει να θυμίζει όσο γίνεται τις συνθήκες στις οποίες ήταν μαθημένο μέσα στην κοιλιά της μαμάς του.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ιδανική θερμοκρασία δωματίου: Κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση  μιας σωστής θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας χώρος σκιερός αλλά ταυτόχρονα ελεγχόμενα ζεστός θα το κάνει να νιώσει την ζεστασία και τη θαλπωρή την οποία αγαπούν πολύ τα μωρά και τα κάνουν να χαλαρώνουν.
  Πιο ειδικά, για ένα νεογέννητο, η ιδανική θερμοκρασία είναι περί τους 22 με 25 βαθμούς, για μεγαλύτερα όμως μωρά, μέχρι και 36 μηνών, θα πρέπει να είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, το μωρό ή το παιδί αργότερα, δεν θα πρέπει να εκτίθεται σε συνθήκες υγρασίας. Έτσι, στο δωμάτιό του η υγρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 40 με 60% καθώς υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσει ή να αποκτήσει προβλήματα με το αναπνευστικό του.

  Κάτι που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε τελευταία, είναι ο ανεμιστήρας οροφής που θα δροσίσει -χωρίς να παγώσει- το χώρο που κοιμάται το μωρό. Μιας και τα κλιματιστικά είναι απαγορευτικά για ένα νεογέννητο βρέφος, ο ανεμιστήρας θα προσφέρει στο χώρο μια αίσθηση δροσιάς, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο (κρυώματος) το μικρό σας.
  Αργότερα, καθώς μεγαλώνουν θα δείτε ότι τα διασκεδάζει να παρατηρούν τους έλικες, όπως ακριβώς κάνει κι ένα μόμπιλε! 🙂

 • Χρώμα δωματίου: Εάν πρόκειται να ανακαινίσουμε το βρεφικό δωμάτιο πριν τον ερχομό του μωρού μας, καλό είναι να γνωρίζουμε και λίγα πράγματα περί… ψυχολογίας!
  Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, τα χρώματα του χώρου όπου ζούμε ή κινούμαστε, επιδρούν πάνω μας αλλά και στο υποσυνείδητό μας, δημιουργώντας άλλοτε χαλάρωση, άνεση και ζεστασιά και άλλοτε ένταση και άγχος. Συνεπώς, η επιλογή του χρώματος θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζει την μεγαλύτερη άνεση στο μωρό μας.
  Κατά τα λεγόμενα, το πράσινο είναι το πιο κατευναστικό και ειρηνικό χρώμα που αντανακλά ηρεμία σε ένα χώρο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι στα βρέφη αρέσει πολύ το έντονο χρώμα, όπως το κίτρινο, το κόκκινο και λίγο λιγότερο το μπλε, ενώ δεν μπορούν να διακρίνουν τόσο το λευκό και το μαύρο. Γι’ αυτό καλό είναι εάν επιλέξουμε το λευκό να προσθέσουμε κάποιες έντονες πινελιές στην διακόσμησή σας!

24151169_pastel_new_kapaki.limghandler

Σημείωση: Δεν ξεχνάμε ότι σε περίπτωση που βάψουμε τους τοίχους του δωματίου πριν τον ερχομό του μωρού μας, επιλέγουμε πάντα χρώματα οικολογικά, μη τοξικά, χωρίς έντονες μυρωδιές.

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσουμε μαλακά και δροσερά χρώματα ενώ περιορίζουμε τη χρήση του μαύρου ή του γκρι στο ελάχιστο.

77b9b2462644df99d0a870162e8c28e9.jpg

 • Έπιπλα: τα έπιπλα που επιλέγουμε καλό είναι να είναι από ξύλο μασίφ και όχι κόντρα πλακέ, καθώς το τελευταίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε δηλητηριώδης ή/και άλλες βλαβερές ουσίες.
  Πρέπει ακόμη να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά να είναι και πρακτικά. Οι ανάγκες οργάνωσης των ρούχων και των παιχνιδιών του παιδιού αλλάζουν με τον χρόνο, οπότε καλό είναι να υπάρχει ευελιξία στον τρόπο χρήσης και οργάνωσης.
  Το λευκό χρώμα στα έπιπλα είναι διαχρονικό, μοιάζει το ασφαλέστερο και ταιριάζει σε όλα τα στυλ διακόσμησης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου από ένα νεαρό κύριο όσο κι από μια δεσποινιδούλα!

Μπεζ παιδικά Δωμάτια1.jpg

 • Υφάσματα / κλινοσκεπάσματα: Το ίδιο που θα ακολουθήσουμε με τα χρώματα του δωματίου θα πρέπει να κάνουμε και με τα υφάσματα που θα το «ντύσουν». Κουρτίνες ή ρόμαν σε παστέλ ή ζωηρές αποχρώσεις που θα φωτίσουν το βρεφικό δωμάτιο είναι ιδανικές επιλογές! Σκοπός είναι το δωμάτιο να παραμένει εμμέσως φωτεινό χωρίς να επιτρέπει τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου να μπαίνουν και να ζεσταίνουν το χώρο ή να χαλούν τον ύπνο του μωρού.
  Μην ξεχνάμε ότι στα μωρά αρέσει πολύ το φως ήδη από όταν βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους. Λέγεται, πως μετά την 22η εβδομάδα της κύησης, οι κόρες των ματιών ενός βρέφους αντιδρούν με αποτέλεσμα έαν στραφεί φως προς την κοιλιά μιας εγκύου, το βρέφος να κατευθυνθεί προς αυτό το φως!
 • Αξεσουάρ/Διακοσμητικά/Παιχνίδια: Πολλοί -μεταξύ των οποίων κι εγώ- πιστεύουν ότι όσο περισσότερα ερεθίσματα δέχεται ένα μωρό από την πρώτη στιγμή της ζωής του, τόσο πιο γρήγορα αλλά και άρτια αναπτύσσεται ψυχοκινητικά. Αλλά και για ένα μωρό από την άλλη πλευρά, όλα αυτά τα νέα ερεθίσματα σίγουρα θα είναι συναρπαστικά και ευχάριστα. a023671ad7879f8c681145017ff55fd1.jpg

Ως εκ τούτου, ένα ράφι στολισμένο με πολύχρωμα παιχνίδια, ένα μόμπιλε στην κούνια του, ένα κάδρο ή αυτοκόλλητο τοίχου με τα ζώα του δάσους ή κάποιο παιδικό ήρωα, αλλά κι ένα βρεφικό γυμναστήριο με μουσική, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο ώστε το μωρό σας να αρχίσει να αντιδράει σύντομα σε όλα αυτά τα ερεθίσματα που καθημερινά θα του κινούν την περιέργεια.
Ακόμη κι αν δεν επιλέξετε τον μοντεσσοριανό τρόπο διακόσμησης του δωματίου του παιδιού, ένας τάπητας δραστηριοτήτων, ένα παχύ πολύχρωμο χαλί ή ένα tipi/tepee ή teepee συμβάλουν αναμφίβολα στην ψυχοκινητική του ανάπτυξη δεδομένου ότι αυτό βρίσκεται στο πάτωμα και έχει ελευθερία κινήσεων.
Για παράδειγμα, το βοηθούν να αλλάζει από την ίπτια στην μπρούμυτα θέση δίνοντάς του την ευκαιρία να κινηθεί και να πειραματιστεί άφοβα χωρίς το φόβο να τραυματιστεί.
Επιπρόσθετα, το βοηθούν ώστε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του αρχικά στο να τεντωθεί για να πιάσει ένα παιχνίδι που είναι μπροστά του αλλά όχι αρκετά κοντά του, στο μπουσούλημα που θα ακολουθήσει αργότερα αλλά και στο περπάτημά του στη συνέχεια.

Μιας και το βρεφικό δωμάτιο θα αντανακλά οπωσδήποτε και σημεία της προσωπικότητάς του παιδιού μας, καλό είναι να φροντίσουμε ώστε να γίνει όσο πιο όμορφο και ζεστό γίνεται!
Καλή επιτυχία γεμάτη φαντασία! 🙂

 

 

 

Advertisements