Ετικέτες

, , , ,

Στο προηγούμενο μέρος του άρθρου μιλήσαμε για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται όταν κάνουμε ποδήλατο με το παιδί μας, καθώς και για τα σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς κατά την αγορά παιδικού καθίσματος ή τρέιλερ για το ποδήλατο. Στο δεύτερο μέρος θα αναφερθούμε πιο ειδικά στα υπέρ και τα κατά των παιδικών καθισμάτων, εμπρόσθιων ή οπίσθιων, και των τρέιλερ. Ας τα δούμε λοιπόν!!

Εμπρόσθιο κάθισμα

 Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του εμπρόσθιου καθίσματος είναι ότι έχετε άμεση οπτική επαφή με το παιδί και μπορείτε να του μιλάτε ευκολότερα. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να βάλετε και να βγάλετε το παιδί από εμπρόσθιο παρά από οπίσθιο κάθισμα. Το παιδί όντας μπροστά έχει καλύτερη ορατότητα και έτσι απολαμβάνει περισσότερο τη βόλτα Τα εξελιγμένα μοντέλα διαθέτουν μια βάση στο μπροστινό μέρος, πάνω στην οποία το μικρό σας μπορεί να αποκοιμηθεί με ασφάλεια (βλέπε εικόνες 1 και 2 παρακατω).

Ωστόσο, σε περίπτωση πτώσης ή απότομου φρεναρίσματος, το παιδί είναι πιο εκτεθειμένο και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ο γονέας να πέσει πάνω του. Ανάλογα με το σχεδιασμό του ποδηλάτου σας και το μέγεθος του παιδιού, το εμπρόσθιο κάθισμα μπορεί να δυσκολέψει το χειρισμό του ποδηλάτου. Θα πρέπει να κάνετε πετάλι έχοντας τα πόδια ελαφρώς ανοικτά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς στα γόνατα ή πόνο στα πόδια αν ποδηλατείτε για αρκετή ώρα.

eve-jade-tahoe

Εικόνα 1: Εμπρόσθιο κάθισμα σε mountain-bike

IMG_0677

Εικόνα 2: Ουφ κουράστηκα! Λέω να ρίξω έναν υπνάκο!!

Οπίσθιο κάθισμα

Δεδομένου ότι το κάθισμα βρίσκεται πίσω δεν επηρεάζεται η στάση του σώματος του ποδηλάτη και η ικανότητα χειρισμού του ποδηλάτου είναι καλύτερη σε σχέση με το εμπρόσθιο κάθισμα. Σε περίπτωση πτώσης το παιδί προστατεύεται καλύτερα, καθώς ο ενήλικας που βρίσκεται μπροστά δέχεται τη μεγαλύτερη επίδραση. Επίσης, το παιδί προστατεύεται περισσότερο από τη σκόνη και τις μικρές πετρούλες που πετάγονται καθώς ποδηλατείτε.

Ωστόσο, με το οπίσθιο κάθισμα δεν έχετε άμεση οπτική επαφή με το παιδί, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει ανασφάλεια. Η επικοινωνία με το παιδί γίνεται δυσκολότερη και θα χρειαστεί να μιλάτε πιο δυνατά για να σας ακούσει. Τέλος, το ανέβασμα και το κατέβασμα από το ποδήλατο είναι δυσκολότερο με το οπίσθιο κάθισμα, εφόσον εμποδίζεται η άνετη κίνηση των ποδιών προς τα πίσω.

$_32

Εικόνα 3: Οπίσθιο κάθισμα

Τρέιλερ

Σε αντίθεση με τα παιδικά καθίσματα που είναι φτιαγμένα για βάρος μέχρι 20 κιλά, τα τρέιλερ αντέχουν μεγαλύτερο βάρος και άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο χρόνο. Επίσης, τα πιο πολλά μοντέλα έχουν θέσεις για δύο παιδιά, συνεπώς ενδείκνυνται για δίδυμα ή για αδερφάκια σε κοντινή ηλικία. Προσφέρουν επαρκή προστασία από τον ήλιο, τη βροχή και τον αέρα και παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί, καλύπτοντάς το απ’ όλες τις πλευρές. Σε περίπτωση πτώσης του ποδηλάτου, το τρέιλερ, και μαζί του το παιδί, θα μείνει κατά πάσα πιθανότητα σταθερό στη θέση του. Ακόμα και στην περίπτωση αναποδογυρίσματος, το κουβούκλιο του τρέιλερ θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, αποτρέποντας την άμεση επαφή του παιδιού με το οδόστρωμα.

Από την άλλη πλευρά, το παιδί βρίσκεται σε απόσταση από εσάς και όταν ποδηλατείτε σε πολυσύχναστους δρόμους είναι πιο εκτεθειμένο στην κίνηση, καθόσον το τρέιλερ καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο οδόστρωμα. Επίσης, ενδέχεται να μην είναι εύκολα ορατό από αυτοκίνητα και μηχανάκια, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να τοποθετήσετε ένα ειδικό σημαιάκι στο πίσω μέρος, ώστε να σας βλέπουν (βλέπε εικόνα 4). Με το τρέιλερ είναι δυσκολότερο να διασχίσεις μικρούς δρόμους και να κάνεις στροφή ή αναστροφή του ποδηλάτου. Επιπλέον, είναι ακριβότερο σε σχέση με τα παιδικά καθίσματα και καταλαμβάνει μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.

trailers-661879-e1437589382587

Εικόνα 4: Τρέιλερ ποδηλάτου με ειδικό σημαιάκι για να σας βλέπουν

Στη δική μας περίπτωση επιλέξαμε εμπρόσθιο κάθισμα ποδηλάτου για την άμεση οπτική επαφή και επικοινωνία που προσφέρει με το παιδί. Νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τι κάνει η μικρή μας ανά πάσα στιγμή. Μπορούμε να μιλάμε άνετα μαζί της, να γελάμε και να τραγουδάμε, απολαμβάνοντας έτσι στο έπακρο τη βόλτα μας. Η μικρή μας είναι πολύ άνετη και χαρούμενη πάνω στο καθισματάκι της και τρελαίνεται για τις οικογενειακές μας ποδηλατάδες. Το ίδιο κι εμείς!

DSC_9864

Εικόνα 5: Από οικογενειακή μας βόλτα στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρώτο μέρος του άρθρου.

Πηγές άρθρου:

http://www.ctc.org.uk/guide/guide-to-child-bike-seats?page=show

http://www.livestrong.com/article/366197-the-safest-bicycle-seat-to-use-for-toddlers/

http://www.tomsarazac.com/tom/opinions/childcarriers.html

Πηγές φωτογραφιών:

http://www.icebike.org./the-truth-about-bike-trailers-for-kids-and-babies/

http://www.ebay.com/gds/Best-Bike-Child-Carriers-/10000000205729632/g.html

http://toadinabox.blogspot.gr/2006/01/real-mountain-biking-with-your-toddler.html

 

 

 

Advertisements