Ετικέτες

, ,

pb

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για τον θηλασμό και ειδικότερα για τον δημόσιο θηλασμό, μιας και αυτό το θέμα είναι που εγείρει τις περισσότερες αντιδράσεις και διαφωνίες. Βέβαια, η νομοθεσία κάνει τις μονομαχίες αυτές, κενού περιεχομένου, μιας και ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να θηλάσει σε όποιον χώρο και αν βρίσκεται και κανείς δεν μπορεί να το απαγορέψει αυτό. Πάραυτα, έχει ενδιαφέρον να δούμε μερικές από τις απόψεις, όσων μάχονται τον θηλασμό σε δημόσιο χώρο.

Είναι προκλητικό για τους άντρες. Τι το προκλητικό μπορεί να έχει ένα μωρό που τρώει; Και ποιοι είναι αυτοί οι άντρες που προκαλούνται στη θέα μια γυναίκας που θηλάζει το παιδί της; οι ίδιοι που κολάζονται στη θέα της κοπέλας με το βαθύ ντεκολτέ ή της κοπέλας με το κολάν ή της κοπέλας με τα ωραία οπίσθια ή της άλλης με τα πράσινα μάτια ή εκείνης με τα μακριά μαύρα μαλλιά; Που θέλω να καταλήξω; Ναι μπορεί κάποιοι να το βρίσκουν προκλητικό, αυτό και αλλά τόσα, δεν μπορεί όμως το βίτσιο του καθενός να ορίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει κάποιος. Επιπλέον, το να θεωρούμε προκλητικό τον θηλασμό, προσωπικά, μου φαίνεται σαν να βρίσκουμε προκλητική την εικόνα μιας γυναίκας την ώρα που γεννάει.

Να ταΐζουν τα μωρά τους πριν βγουν από το σπίτι και αν είναι τόσο επιτακτική ανάγκη να γίνεται με κάλυμμα, ή σε κάποιον απομονωμένο χώρο για να μην προκαλείται ο περίγυρος. (Νάτος πάλι ο περίγυρος που νοιάζεται!!!) Γιατί εσύ (κι εγώ), ενώ έφαγες πρωινό πριν από λίγο,  μπορείς να «τσακίσεις» εκείνο το σοκολατένιο muffin χωρίς καμία ντροπή, χωρίς να χρειάζεται να κρυφτείς κάτω από ένα σεντόνι ή μέσα σε μια τουαλέτα ή κρυμμένος στο αμάξι; Θα μου πεις ότι δεν είναι το ίδιο γιατί το στήθος, το οποίο παρεμπιπτόντως πρέπει να προσπαθήσεις για να το δεις όταν θηλάζει μια γυναίκα, είναι προκλητικό. Με αυτή τη λογική όμως, και το muffin είναι πολύ προκλητικό για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας(κι εμένα μαζί) που προσπαθούμε να χάσουμε τα κιλά της εγκυμοσύνης μαζί με τα κιλά των Χριστουγέννων και του Πάσχα των τελευταίων δέκα χρόνων.pb2

Δεν είναι θέαμα για παιδιά. Θήλασε άλλα όχι μπροστά τους. Καταρχάς, το να θηλάσεις χωρίς να υπάρχει παιδί μπροστά είναι ανέφικτο, αφού χρειάζεται τουλάχιστον ένα, αυτό που θα φάει! Δεύτερον,δεν μιλάμε για ταινία ερωτικού περιεχομένου βρε παιδιά. Για μια γυναίκα που θηλάζει το παιδί της μιλάμε. Τι προκλητικό και επαίσχυντο έχει αυτή η πράξη που την κάνει ακατάλληλη για ανηλίκους; Το ότι μάθαμε τόσα χρόνια πως το στήθος της γυναίκας είναι σεξουαλικό όργανο, δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Το γυναικείο στήθος είναι έτσι διαμορφωμένο για να μπορέσει μια γυναίκα να θηλάσει τα παιδιά της. Κατά τα άλλα έχει τις ίδιες νευρικές απολήξεις με το αντρικό και ότι αίσθημα μπορεί να προκαλέσει ο ερεθισμός του σε μια γυναίκα, μπορεί να προκαλέσει και σε έναν άντρα. Στην τελική, το στήθος είναι τόσο ερωτογενής ζώνη όσο και η πατούσα ή το κεφάλι. Σε κάποιους αρέσει να τους διεγείρεις σε αυτές τις περιοχές, σε κάποιους άλλους πάλι όχι. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας να εξοικειωθούν με την εικόνα του θηλασμού, που είναι κάτι απόλυτα φυσικό.

Για μια γυναίκα που αποφάσισε να θηλάσει τα παιδιά της, το να θηλάσει κάποιες φορές δημόσια είναι μονόδρομος. Η άλλη επιλογή είναι να κλειστεί σπίτι, κάτι που δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε υγιές. Ας κάνουμε, λοιπόν, πιο εύκολη την υπόθεση γι αυτήν την γυναίκα, χωρίς αδιάκριτα βλέμματα και άσχημες κριτικές. Όπως θα ήταν καλό να υποστηρίζουμε κάθε γυναίκα που προσπαθεί να μεγαλώσει το παιδί της, είτε θηλάζοντας, είτε όχι, δείχνοντας επιτέλους γυναικεία αλληλεγγύη.

πβ

 

Βρείτε πληροφορίες για το  public breastfeeding awareness project , από όπου και προέρχονται οι φωτογραφίες.

Advertisements