Ετικέτες

, , , ,

Untitled

Πρέπει να ήμουν δύο ετών όταν πήγαμε με τους γονείς μου το πρώτο μας ταξίδι οδικώς στους θείους μου στη Σουηδία. Ίσως από ‘κει τελικά να κόλλησα το μικρόβιο των ταξιδίων, διότι μεγαλώνοντας ανακάλυψα πόσο πολύ μου αρέσει να ταξιδεύω είτε αυτό είναι με το αμάξι, το αεροπλάνο, το τρένο ή το πλοίο.

Και να που ήρθε η σειρά μας και γίναμε γονείς και τα ταξίδια -στο εξωτερικό τουλάχιστον- μπορεί να μοιάζουν άπιαστα όνειρα, ωστόσο οι αγαπημένες συνήθειες για κάποιους δεν κόβονται εύκολα. Και γιατί να κοπούν άλλωστε; Εάν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι που να το απαγορεύουν, τα ταξίδια είναι πλούτος και διευρύνουν τους ορίζοντές μας, πόσο μάλλον των παιδιών, καθώς και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τους γύρω μας.

Ανεξάρτητα από τον προορισμό που θα επιλέξει κανείς, αυτό που θα του εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο roadtrip δεν είναι τίποτα άλλο από μια πάρα πολύ καλή οργάνωση. Όταν δε στο ταξίδι αυτό υπάρχει παιδί/βρέφος ή εγκυμονούσα μανούλα, τότε ο προγραμματισμός δεν επιδέχεται λάθους.

Δεν ξέρω γιατί όταν σκέφτομαι roadtip, το μυαλό μου πάντα ταξιδεύει σε μια χώρα κοντινή στο δικό μας ταμπεραμέντο, την Ισπανία! Πρόκειται για ένα τεράστιο σε έκταση οροπέδιο, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλα ύψη από την επιφάνεια της θάλασσας -πλην των Πυρηναίων και των Κανταβρικών όρων.Αυτό την καθιστά ιδανική για ένα ταξίδι με αυτοκίνητο με ή χωρίς παιδιά είτε κάποιος επιλέξει το βόρειο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου ή το νότιο.Η επιλογή αυτή γίνεται καθαρά από το τι ενδιαφέρει τον καθένα να συναντήσει σε αυτό το ταξίδι.

Στη δική μου περίπτωση ένα από τα ταξίδια μου στην Ισπανία έγινε ούσα έγκυος στην μικρή μου. Αφού πήρα το ΟΚ του μαιευτήρα μου να κάνω 3.5 ώρες πτήσης στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης μου, δεν έχασα χρόνο και προχώρησα στην οργάνωση του ταξιδιού μας. Βεβαίως, αυτό δεν ήταν καμία ταλαιπωρία για μένα αφού το ταξίδι θα γινόταν σε γνώριμα κι αγαπημένα μέρη 🙂

Έτσι ξεκίνησα τον προγραμματισμό που λέγαμε και παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, πρώτο μου μέλημα ήταν να κανονίσω τα αεροπορικά μας εισιτήρια ώστε να έχουμε απευθείας πτήση. Η προσγείωσή μας θα γινόταν στο αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης που εκείνη την περίοδο καιγόταν από τις ζεστές μάζες αέρα της Αφρικής. Μα τι ωραία σύμπτωση, σκέφτηκα!

Το αμέσως επόμενο ήταν να συνεννοηθώ με την Ισπανίδα συγκάτοικό μου ώστε να διανυκτερεύσουμε κάποιες ημέρες στο σπίτι της στη Μαδρίτη.Συνέχεια είχε να βρούμε το γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων, τις διαδρομές που θα κάνουμε, τα μέρη που θα επισκεφτούμε και τέλος τους σταθμούς ανεφοδιασμού που θα χρειαστούμε καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Και επιτέλους έφτασε η μέρα. Προσγειωνόμαστε Μαδρίτη και βλέπω τη συγκάτοικό μου ύστερα απο 10 χρόνια! Τρέλη συγκίνηση όπως ήταν αναμενόμενο! Δεν χάνουμε χρόνο, βγαίνουμε νυχτερινή βόλτα στην πρωτεύουσα για να φάμε tortilla de patatas* και να πιούμε μερικές cervezas**. Την άλλη μέρα ξεκινάει το ταξίδι μας!

Μιας και ο σύζυγος δεν είχε επισκεφτεί ξανά την Ισπανία, πρώτος μας προορισμός είναι το πανέμορφο μεσαιωνικό Toledo, νότια της Μαδρίτης. Μπαίνουμε στο αμάξι που νοικιάσαμε και σε λιγότερο από μια ώρα βρισκόμαστε στην πόλη του Τολέδο. Η θέα από ψηλά; Μαγευτική!!!

20150514_191501.jpg

Η ονομασία του Τολέδο προέρχεται από την λατινική ονομασία Toletum, που σημαίνει η πόλη με τα τείχη. Λέγεται ότι κατά τον Μεσαίωνα ήταν φημισμένο για την παραγωγή των καλύτερων σπαθιών στη Δύση καθώς κι ότι υπήρξε εκεί σπουδαίο μεταφραστικό κέντρο.

Συνέχεια έχει η Segovia η οποία βρίσκεται από την άλλη μεριά της πόλης της Μαδρίτης, βόρεια και δυτικά αυτής. Η ονομασία της είναι Κέλτικης προέλευσης, είναι λέξη σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις sego που σημαίνει «νίκη»και briga που σημαίνει «πόλη» ή «δύναμη».Έτσι, πιο ελεύθερα θα μπορούσε να μεταφραστεί ως η»Πόλη της νίκης». Να σημειωθεί ακόμη ότι η πόλη αυτή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εξίσου πανέμορφη που δεν θα έπρεπε κάποιος να τη χάσει!

Στην παρέα μας ήταν και ο μικρός μας φίλος Noah, μόλις τεσσάρων μηνών, που ακολουθούσε χωρίς διαμαρτυρίες το πρόγραμμα των γονιών του.

Επόμενη στάση ήταν η La Granja de San Ildefonso, μια πόλη 80 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη. Στην Granja το κύριο αξιοθέατο είναι το Παλάτι και οι βασιλικοί κήποι που χτίστικαν δίπλα στην πόλη τα έτη 1721-24.Το Παλάτι αποτελούσε την βασιλική κατοικία του Φιλίππου του V κατά τους θερινούς μήνες. Σήμερα συγκαταλέγεται στους πιο ωραίους προορισμούς για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Πίσω πάλι στη Μαδρίτη για να επισκεφτούμε τα αξιοθέατα της Πρωτεύουσας πριν την επιστροφή μας στην Ελλάδα. Το πλάνο μας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • επίσκεψη στο γήπεδο Bernabeu και την boutique του20150515_132744
  • βόλτα στην Plaza Mayor και στα γύρω μαγαζιά για jamon serrano και όχι μόνο

20150515_154617

  • περίπατο στο Buen Parque Retiro, επίσκεψη στο Palacio de los cristales και βαρκάδα στη λίμνη:

20150517_171814

  • κλείνοντας καταλήγουμε στο Templo de Debod για να απολαύσουμε τη δύση του ηλίου και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα…

20150516_214329.jpg

Στο δρόμο της επιστροφής νιώθεις αυτή τη γλυκιά κούραση που όμως εξισορροπείται απ’ όλα όσα έχεις δει και το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι κάθε ταξίδι είναι και μια εμπειρία που είτε θα τη λες στα παιδιά σου αργότερα ή θα την βιώνεις μαζί τους συνταξιδεύοντας! Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι όπως τα μάθουμε 🙂

Buen viaje!***

 

__________________________________________

*τορτίγια με πατάτες

**μπύρες

***καλά ταξίδια

 

 

 

Advertisements