Ετικέτες

, , , ,

Αν είστε γονείς που αγαπάτε το ποδήλατο μπορείτε να κάνετε από νωρίς βόλτες παρέα με το παιδάκι σας. Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου θα αναφερθούμε στους βασικούς κανόνες και στα κυριότερα μέσα ασφαλούς ποδηλατικής μεταφοράς των παιδιών.

Ξεκινώντας είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδίατρων η μεταφορά με ποδήλατο πρέπει να γίνεται μετά τους 12 μήνες της ζωής του παιδιού, ώστε να στέκεται άνετα καθιστό χωρίς βοήθεια, να είναι σε θέση να αντέξει τους κραδασμούς από τη μετακίνηση και να μπορεί ο λαιμός του να στηρίζει πολύ καλά το βάρος από το κεφάλι του, αλλά και το πρόσθετο βάρος του κράνους.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο τόσο εσείς όσο και το παιδί σας να φοράτε κράνος. Επίσης, όταν έχετε συνεπιβάτη το παιδί σας, είναι προτιμότερο να οδηγείτε σε δρόμους πάρκων και γενικότερα σε μέρη που η πρόσβαση των αυτοκινήτων είναι περιορισμένη και απολύτως ελεγχόμενη.

Για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού σας, οι δύο βασικές επιλογές είναι τα ειδικά παιδικά καθίσματα που μπαίνουν πάνω στο ποδήλατο ή τα τρέιλερ που προσαρμόζονται στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, για τα οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά παρακάτω.  Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, η χρήση μάρσιπου κάθε μορφής δεν είναι ασφαλής, διότι ανεβάζει πολύ ψηλά το κέντρο βάρους εμποδίζοντας την καλή ισορροπία του ποδηλάτη. Επιπλέον, σε ενδεχόμενο πτώσης το παιδί θα πέσει από μεγαλύτερο ύψος και εσείς θα καταλήξετε πάνω του με όλο σας το βάρος.

Παιδικά καθίσματα ποδηλάτου

Τα παιδικά καθίσματα χωρίζονται σε εμπρόσθια και οπίσθια. Σε σύγκριση με τα τρέιλερ αποτελούν μια πιο οικονομική λύση. Για να θεωρηθεί καλό ένα παιδικό κάθισμα θα πρέπει να διαθέτει κατά βάση τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Πρέπει να έχει ασφαλείς ζώνες δεσίματος, που να μην μπορούν εύκολα να λυθούν από το παιδί. Οι ζώνες πρέπει να κρατάνε τη μέση του παιδιού, να περνούν ανάμεσα απ’ τα πόδια του και πάνω απ’ τους δύο ώμους, ώστε αν το παιδί αποκοιμηθεί να παραμείνει σταθερά στη θέση του.
  • Πρέπει να υποστηρίζει πλήρως την πλάτη του παιδιού, προκειμένου να εμποδίζει την άσκοπη κίνηση του κορμού και να το προστατεύει από χτύπημα στο κεφάλι ή τον αυχένα.
  • Πρέπει να έχει δέστρες για τα πόδια του παιδιού, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μπλεχτούν καταλάθος στο πίσω φρένο ή στις ακτίνες.
  • Δεν πρέπει να βιδώνει μόνιμα πάνω στο ποδήλατο, αλλά πρέπει να διαθέτει σύστημα γρήγορης σύνδεσης-αποσύνδεσης, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, εφόσον χρειαστεί, και σε άλλα ποδήλατα.

Τρέιλερ

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε τρέιλερ, μια και εκ των πραγμάτων θα επενδύσετε περισσότερα χρήματα, σας προτείνουμε να λάβετε υπόψη τουλάχιστον τα εξής:

  • Τα τρέιλερ που ο σκελετός τους είναι φτιαγμένος από αλουμίνιο είναι καλύτερα ποιοτικά από αυτά που έχουν σκελετό από ατσάλι. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλουμίνιο είναι δυνατότερο και ελαφρύτερο.
  • Υπάρχουν πολυμορφικά τρέιλερ που μπορούν να μετατραπούν σε καρότσι περιπάτου για το παιδί σας.
  • Υπάρχουν μονοθέσια και διθέσια τρέιλερ. Συνεπώς, σε περίπτωση που έχετε ένα παιδάκι, αλλά σκοπεύετε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας, επιλέξτε εξαρχής διθέσιο.
  • Επιλέξτε τρέιλερ με άνετο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να χωράει όλα τα απαραίτητα πράγματα για εσάς και το παιδί σας.
  • Αν έχετε τη δυνατότητα επιλέξτε τρέιλερ με κάποιο σύστημα ανάρτησης, ώστε να προστατεύεται περισσότερο η σπονδυλική στήλη και ο λαιμός του παιδιού σας σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Επιλέξτε τρέιλερ που διπλώνει εύκολα και έχει αποσπώμενες ρόδες, ώστε να χρειάζεται λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, αλλά και να μπορείτε να το παίρνετε μαζί σας σε ταξίδια.

trailers-33920429-e1437588659751

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα μιλήσουμε αναλυτικά για τα υπέρ και τα κατά των παιδικών καθισμάτων σε σύγκριση με τα τρέιλερ. Μείνετε συντονισμένοι!

Πηγές άρθρου: 

http://www.cyclist.gr/article.php?id=1350

http://www.podilates.gr/book/export/html/9706

http://www.icebike.org/the-truth-about-bike-trailers-for-kids-and-babies/

Πηγές φωτογραφιών:

http://www.bikeradar.com/gear/article/best-child-bike-seats-39715/

http://www.icebike.org/the-truth-about-bike-trailers-for-kids-and-babies/

 

Advertisements