Ετικέτες

mom-kiss

Και όμως είναι αλήθεια! Το μαγικό φιλί της μαμάς κάνει θαύματα και συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις !

Από πού και αν  προέρχεται ο πόνος ή η ενόχληση, ένα  χάδι ή ένα φιλί από την μανούλα θα τον απαλύνει στο λεπτό.

Τι γίνεται όμως όταν το μαγικό αυτό «ιατρικό» της μαμάς δεν αρκεί;

Το μεγάλο μυστικό είναι να καταφέρουμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.  Μια μαμά με έλεγχο , δημιουργεί και στο μικρό της αυτόματα ένα πιο ασφαλές και αποτελεσματικό περιβάλλον, όπου το ίδιο  δεν θα πανικοβληθεί και δεν θα τρομάξει.

Στη συνέχεια με ηρεμία θα πρέπει να περιποιηθούμε τον μικρό μας τραυματία και να του παράσχουμε όσο είναι εφικτό, τις πρώτες βοήθειες.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες χρήσιμες οδηγίες  που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε  σε  κλασσικές περιπτώσεις ατυχημάτων, χτυπημάτων κ.λ.π. :

  • Ρινορραγία

Βάζουμε το μικρό μας να καθίσει και γέρνουμε ελαφρώς το κεφάλι του προς τα εμπρός

Πιέζουμε απαλά τα ρουθούνια του για 5 με 10 λεπτά και του ζητάμε να αναπνέει από το στόμα

Αν η αιμορραγία επιμένει, καλό θα ήταν να κλείσουμε το ρουθούνι που αιμορραγεί με μια γάζα που θα έχουμε βρέξει με οξυζενέ

(Εδώ ίσως να  θυμηθείτε  σε αντίστοιχες περιπτώσεις  να μας  τοποθετούν το κεφάλι προς τα πίσω, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αισθανόμαστε δυσφορία αλλά και να πνιγόμαστε από το αίμα που καταπίναμε!)

  • Ελαφρύ έγκαυμα

Ρίχνουμε αμέσως στην περιοχή κρύο νερό και εφόσον υποχωρήσει ο πόνος, στεγνώνουμε απαλά με ένα καθαρό πανί και βάζουμε κάποια ειδική κρέμα για εγκαύματα (που καλό είναι να έχουμε στο φαρμακείο μας)

(Αποφεύγουμε οδοντόκρεμες,  γιαούρτι και αλλά φαγώσιμα που ουσιαστικά δεν προσφέρουν κάτι!)

  • Τσίμπημα Μέλισσας ή σφήκας

Αφαιρούμε το κεντρί με οριζόντιες κινήσεις χρησιμοποιώντας για παράδειγμα μια σκληρή κάρτα (ή κάποιο άλλο επίπεδο αντικίμενο), βάζουμε πάγο τυλιγμένο σε πανί (ποτέ απευθείας ο πάγος πάνω στο δερματάκι του μικρού γιατί μπορεί να προκαλέσει μέχρι και έγκαυμα)  και εφαρμόζουμε μια αντιισταμινική κρέμα

Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει περίπτωση το μικρό μας να είναι αλλεργικό (πρηστεί, έχει αδιαθεσία, δυσφορία, ζάλη κ.λ.π.), το μεταφέρουμε αμέσως στο νοσοκομείο!

Συνεχίζεται…

Προσοχή! Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να συμβουλευόμαστε σχετικά τον ιατρό μας. Δεν δίνουμε κανένα φάρμακο χωρίς εντολή γιατρού και οι παραπάνω συστάσεις δεν αποτελούν ιατρικές οδηγίες αλλά κατά βάση «εμπειρικές» μαμαδο-οδηγίες που ίσως σας φανούν χρήσιμες!

Χρήσιμα τηλέφωνα

Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας : 166

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης : 112

Πυροσβεστική: 199

Άμεση Δράση: 100

Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210-7793777-8-9

Πηγή: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Πρώτες Βοήθειες

Advertisements