Ετικέτες

, , , ,

Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός που ο μικρός μας ήταν αρκετά μεγάλος κι ανήσυχος για να κάθεται σε ρηλάξ, αλλά και αρκετά βαρύς για να τον έχουμε αγκαλιά και να κάνουμε βόλτες όλη μέρα. Η πρώτη λύση που μας ήρθε στο μυαλό ήταν η στράτα. Δημοφιλής εδώ και 3 δεκαετίες τουλάχιστον, πάνω από το 90% των βρεφών ηλικίας από 4-18 μηνών μπαίνουν σε στράτα. Τα μωρά απασχολούνται για ώρα κι έτσι οι γονείς έχουν ικανοποιητικό ελεύθερο χρόνο να κάνουν άλλες δουλειές. Πολλοί μάλιστα, θεωρούν ότι τα μωρά τους περπάτησαν πιο γρήγορα με τη χρήση της στράτας.

Ωστόσο, μετά από μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι η στράτα δεν είναι και τόσο αθώα. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Kids in Danger, (που  ασχολείται με την ασφάλεια των παιδιών από επικίνδυνα βρεφικά και παιδικά προϊόντα) στη στράτα οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό σοβαρών ατυχημάτων στο κεφάλι που καταλήγουν στο νοσοκομείο. Επίσης, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρών (American Academy of Pediatrics) έχει εισηγηθεί πολλές φορές την κατάργηση του προϊόντος στην αμερικάνικη αγορά, γιατί έχει αποδειχθεί ότι εκτός των ατυχημάτων, επιβαρύνει την ομαλή μυοσκελετική ανάπτυξη των βρεφών. Η φυσιολογική ανάπτυξη επιτρέπει στα μωρά να καθίσουν, να μπουσουλίσουν και όταν δυναμώσει αρκετά το μυικό σύστημα της πλάτης, να σηκωθούν και να περπατήσουν. Όταν τα τοποθετούμε σε στράτες επιταχύνουμε την ενδυνάμωση των ποδιών σε βάρος της πλάτης και της μέσης, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στο βρέφος καθώς μεγαλώνει και επιβραδύνει την αυτόνομη και ανεξάρτητη βάδιση του παιδιού (σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε). Στον Καναδά έχει απαγορευτεί η πώληση του προϊόντος από το 2004, με σοβαρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Στην αγορά, τώρα πια, κυκλοφορούν κι άλλες λύσεις, όπως είναι τα κέντρα δραστηριοτήτων (exersausers), και τα τζαμπερού (jumpers, bouncers). Τα μεν πρώτα είναι τραπεζάκια σταθερά στο κέντρο των οποίων κάθεται το μωρό και απασχολείται με διάφορα παιχνιδάκια και μουσικές, τα δεύτερα είναι καθισματάκια με ελατήρια που επιτρέπουν στο μωρό να χοροπηδάει επιτόπου! Ωστόσο και οι στράτες πλέον -τουλάχιστον οι επώνυμες- κατασκευάζονται με υψηλά στάνταρ ασφαλείας.

imageΟπότε η επιλογή και πάλι έρχεται σε μας. Εμείς καταλήξαμε σε τζαμπερού κι ο μικρός το λάτρεψε! Περνάει αρκετό χρόνο εκεί μέσα χοροπηδώντας και γελώντας, ώστε να προλάβω να ρίξω ένα φαγητό στην κατσαρόλα ή να πλύνω τα πιάτα. Πάντα υπό την επιβλεψή μας φυσικά και τηρώντας τους χρόνους που προτείνει ο κατασκευαστής. Ελπίζω να μη βγεί έρευνα μετά από χρόνια που να μας διαψεύδει!

 

Σημείωση: το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να προτρέψει ή να αποτρέψει την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων, κι έχει βασιστεί σε προσωπική έρευνα με την ιδιότητα της «μαμάς». Όπως και να’ χει, για θέματα που αφορούν τη φυσιολογική σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρο σας.

πηγές:

  1. http://www.kidsindanger.org/product-hazards/walkers/
  2. https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Baby-Walkers-A-Dangerous-Choice.aspx
  3. http://www.cpsc.gov/en/newsroom/news-releases/1998/cpsc-gets-new-safer-baby-walkers-on-the-market/
  4. http://pediatrics.aappublications.org/content/108/3/790

 

Advertisements