Ετικέτες

, ,

Ο Μάρτης βρίσκεται προ των πυλών, και τι πιο όμορφο από το να φτιάξουμε για τα παιδιά μας ή ακόμα καλύτερα με τα παιδιά μας, το παραδοσιακό βραχιολάκι του Μάρτη. Το έθιμο αυτό κρατάει χρόνια και θυμάμαι κάθε φορά στο σχολείο να φτιάχνω με τις φίλες μου «μάρτη» για να μην μας κάψει ο ήλιος, όπως λέγανε. Τα χρόνια περάσανε, τα μυαλά αλλάξανε και ξαναλλάξανε άπειρες φορές. Κάπου εκεί στο λύκειο, είπα κοροϊδευτικά ότι εγώ θέλω να μαυρίσω φέτος οπότε δεν θα βάλω «μάρτη». Μετά, φοιτήτρια, για πλάκα, ήθελα να φτιάξω αλλά σιγά μην υπήρχε στο φοιτητόσπιτό μου κλωστή! Δυό φορές που βρήκα, το έφτιαξα Απρίλη και το φόραγα τρείς μήνες. Και μετά, έγινα μάνα…και μπορεί ο γιός μου να είναι μόλις οχτώ μηνών αλλά, φυσικά , θα του φτιάξω το πρώτο του μαρτιάτικο!

Ελάτε, λοιπόν, να φτιάξουμε μαζί βήμα- βήμα, όμορφα «μαρτάκια» με τη τεχνική «μακραμέ»,για όσους αγαπάμε!

Θα χρειαστούμε:

  • Κόκκινη και άσπρη κλωστή ή κορδόνι (εγώ χρησιμοποίησα χοντρή κλωστή από κατάστημα με χάντρες)
  • κάποιο διακοσμητικό στοιχείο προαιρετικά (μεταλλικές πεταλούδες, «ματάκια», χάντρες, φουντίτσες)
  • ψαλίδι
  • κολλητική ταινία
  • αναπτήρα

IMG_20160222_164059

Παίρνουμε τη κόκκινη κλωστή και τη γυρνάμε δύο φορές γύρω από τη γροθιά μας για να μετρήσουμε το κατάλληλο μήκος. Κόβουμε, και στη συνέχεια, με τη κλωστή αυτή σαν μέτρο, κόβουμε ακόμα ένα κομμάτι από το ίδιο χρώμα και άλλα δύο από την άσπρη. Το βραχιόλι μας θα αποτελείται ουσιαστικά από δύο τμήματα και στο μέσο αυτών θα βρίσκεται το διακοσμητικό στοιχείο που διαλέξαμε. Αν το στοιχείο έχει τρυπούλες στις άκρες περνάμε τη κλωστή από μέσα, αλλιώς το περνάμε όπως στη παρακάτω φωτογραφία. Νιώστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε με τη θέση και τον τρόπο που θα μπει το στοιχείο που επιλέξατε.

IMG_20160224_195018

Τοποθετούμε τη κόκκινη κλωστή μπροστά μας, φροντίζοντας η μια άκρη να είναι πιο κοντή από την άλλη. Συγκεκριμένα, η κοντή πλευρά θέλουμε να μπορεί τυλίξει σχεδόν τον καρπό μας. Στερεώνουμε με ταινία στην επιφάνεια εργασίας. Στη συνέχεια παίρνουμε την άσπρη κλωστή και δένουμε ψηλά κοντά στο στοιχείο, έναν απλό κόμπο γύρω από την κόκκινη. Φροντίζουμε και εδώ η μια πλευρά να είναι όσο η κοντή πλευρά της κόκκινης και η άλλη όσο και η μακριά. Στερεώνουμε τις δυο κοντές κλωστές στην επιφάνεια εργασίας με ταινία.

IMG_20160224_200008

Από εδώ ξεκινάει η τεχνική  «μακραμέ». Περνάμε την άσπρη κλωστή πάνω από την διπλή (άσπρη-κόκκινη) και κάτω από την μακριά κόκκινη. Έπειτα, περνάμε τη κόκκινη κλωστή κάτω από τη διπλή (άσπρη-κόκκινη) και πάνω από τη μακριά άσπρη. Τραβάμε τις δυο άκρες για να κλείσει ο κόμπος.

IMG_20160224_202639

Συνεχίζουμε την πλέξη αυτή μέχρι να κοντύνουν αρκετά οι ελεύθερες άκρες, φροντίζοντας να σφίγγουμε με την ίδια δύναμη καθόλη τη διάρκεια έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα και ξεκινώντας πάντα με την άσπρη κλωστή.

Στο τέλος κάνουμε από έναν κόμπο στην κάθε άκρη, κόβουμε στα 3-4 χιλιοστά και καίμε με αναπτήρα για μεγαλύτερη σταθερότητα. Γυρνάμε από την άλλη μεριά του διακοσμητικού στοιχείου και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, κάνοντας τον ίδιο αριθμό κόμπων για συμμετρία.

Για το κλείσιμο, έχουμε δυο επιλογές. Είτε το αφήνουμε ως έχει και το δένουμε κόμπο στο χέρι μας, είτε φτιάχνουμε ένα μικρό μακραμέ δένοντας μια κλωστή αυτή τη φορά πάνω από τέσσεις κλωστές όπως φαίνεται παρακάτω και ακολουθώντας την ίδια τεχνική. (θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε κόμποι)

IMG_20160222_192618

Το θετικό με το παραπάνω κλείσιμο είναι ότι αυξομειώνεται το μέγεθος, δίνοντάς μας την δυνατότητα να βάζουμε και να βγάζουμε το βραχιόλι μας όποτε θέλουμε, χωρίς κόπο.

Το μαρτάτικό μας είναι έτοιμο!Πώς σας φαίνεται;

IMG_20160224_151129 (2)

 

 

Advertisements