Ετικέτες

,

baby-21167_960_720

Το άρθρο 3 του Ν.4316,  που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη  του 2014, κατοχυρώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας την προστασία του μητρικού θηλασμού.  Στα θετικά του σημεία συμπεριλαμβάνονται η πρόβλεψη για δημιουργία «χώρων θηλασμού» σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς , η χορήγηση του δικαιώματος σε εργαζόμενες θηλάζουσες μαμάδες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να αντλούν και να αποθηκεύουν γάλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που θα ονομάζεται «χώρος θηλασμού στην εργασία» και η πρόβλεψη για την οργάνωση προγραμμάτων για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού. Τα βήματα αυτά σαφώς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέχρι εδώ  όλα καλά. Είναι όμως αρκετές αυτές οι ρυθμίσεις για να παρέχουν την πληρέστερη δυνατή προστασία στο ανεκτίμητο αγαθό του μητρικού θηλασμού; Τί προβλέπεται άραγε σε άλλες χώρες σχετικά με το θηλασμό και πώς προστατεύονται τα δικαιώματα των θηλαζουσών μαμάδων;

Ανατρέχοντας στη νομοθεσία που ισχύει σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες, στην Αυστραλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εκτός από τις παραπάνω προβλέψεις για δημιουργία χώρων θηλασμού, παροχή δικαιώματος άντλησης γάλακτος στην εργασία κ.λπ., παρέχεται ρητά στις  θηλάζουσες μαμάδες το δικαίωμα να θηλάζουν τα μωρά τους σε οποιοδήποτε σημείο δημόσιο ή ιδιωτικού χώρου, στο οποίο επιτρέπεται να παρευρίσκονται, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα να αποσυρθούν σε κάποιον ειδικό χώρο, εφόσον δεν το επιθυμούν οι ίδιες. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις συναντάται ρητή απαγόρευση των διακρίσεων ενάντια σε θηλάζουσες μαμάδες και προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις σε όσους προβαίνουν σε τέτοιου είδους διακρίσεις. Ο έλληνας νομοθέτης απέφυγε να κατοχυρώσει ρητά το δικαίωμα στο δημόσιο θηλασμό και να προβλέψει κυρώσεις για όσους εμποδίζουν την άσκηση αυτού του δικαιώματος. Τυχαίο γεγονός ή συνειδητή επιλογή; Τα συμπεράσματα δικά σας, εξάλλου στο άρθρο αυτό δεν θα ασχοληθούμε με αυτό το ερώτημα. Εδώ θα ασχοληθούμε με το τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά για μια θηλάζουσα μαμά. Με απλά λόγια, λοιπόν, συνεπάγεται ότι αν μια μαμά θηλάζει το μωρό της, παραδείγματος  χάριν, πίνοντας τον καφέ της σε μια καφετέρια, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας μπορεί «νόμιμα» να της ζητήσει να αποσυρθεί σε κάποιο απόμερο σημείο, εφόσον το κατά τ’ άλλα εύλογο δικαίωμά της να ταΐσει το μωρό της όπου και όποτε αυτό το ζητήσει δεν προστατεύεται από το νόμο. Επίσης, αν υποστεί διάκριση ή γίνει αποδέκτης υποτιμητικών σχολίων επειδή επέλεξε να θηλάσει σε δημόσιο χώρο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ζητήσει την τιμωρία του παραβάτη, αφού θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν κατάλληλοι νομικοί ισχυρισμοί για να στηρίξουν την υπόθεσή της.

Φυσικά ανεξάρτητα από τι προβλέπει, ή δεν προβλέπει εν προκειμένω, ο νόμος, δεν σημαίνει ότι εσείς θα σταματήσετε να θηλάζετε τα μωράκια σας όπου και όποτε αυτά επιθυμούν, όπου και όποτε εσείς νιώθετε άνετα. Ας ελπίζουμε ότι ο νομοθέτης θα κάνει το συντομότερο δυνατό τις αναγκαίες προσαρμογές, ώστε το δικαίωμα στο δημόσιο θηλασμό να κατοχυρωθεί νομικά και στη χώρα μας.